Logo

Förslag Kulturhus Arvika

"Tobakens" gamla höglager  

Skiss, förslag till kulturhus i Arvika

Entréfasad

Skiss, förslag till kulturhus i Arvika

Interiörperspektiv

Skiss, förslag till kulturhus i Arvika

Sektion

Skiss, förslag till kulturhus i Arvika

Plan 3

Sätt segel på " Tobaken"

Behöver Arvika en stor teater-, konsert- och kulturbyggnad? Tydligen, om man ser sig om i riket och i länet! För varje år ser man i turistbroschyrer och kulturevenemang en allt större satsning på kultur och stora publiktillströmningar. En satsning i Arvika på kulturhus för omkring 1000 personer? 

För teater och konserter blir vi i klass med lite större städer. Arvika kulturhus blir större än Säffleoperan och även Karlstad teater. Medborgarhuset i Säffle har plats för ca 500 pers sittande och Karlstad teater har inte en så stor scen och heller inte plats för så många som Arvika kulturhus. 

Min vision med detta inspirerande uppdrag är att Arvika kommer att få en lokal i klass med Norrlandsoperan och ldunteatem i Umeå. Den först nämnda helt nybyggd för ett år sedan och anses som den modernaste i sin klass och även Folkets hus ldunteatem är en av Sveriges modernaste. Norrlandsoperan kostade 127 miljoner utan ljud-, ljus- och scenteknik. Om man ser det från denna synvinkel är det ju en helt fantastisk teater-och konsertlokal vi får här för "bara" 1/3 av priset, när skalet redan står där! Bättre förutsättningar finns egentligen inte för en stor satsning på ett kulturhus. 

Läget vid gamla "Tobaken" kan dessutom inte bli bättre med många parkeringsplatser strax utanför. 

Vad som krävs är en riktig entrébyggnad och därför har jag placerat en helt glasad transparent cylinder med en diameter av 12 m, i tre plan, strax utanför befintlig byggnad. För att inte inkräkta på bakomliggande verksamhet är den helt av glas förutom hisschaktet i mitten. Helt fantastiska ljussättningar kan anordnas under den mörka årstiden och under sommarhalvåret har jag tänkt mig en segelduk framför entrén som ger en vision av innovativ improvisation och en spänningsfull kontrast till husets stela arkitektur. 

En brygga förbinder den nya foajen med befintlig byggnad, och på taket till den gamla byggnaden blir en glasad Bistro placerad att kunna användas vid pågående aktivitet. Det är även tänkt att denna ska kunna användas av husets verksamhet som t.ex. aula eller rekreationsutrymme. 

I f .d. Höglagret på "Tobaken" kommer en stor flexibilitet att vara utgångsläget. 

Stora salen kommer att ha plats för 600 personer sittande. Teaterläktaren kommer att vara upphissbar till innertaket och även Studioscenen "Black Box" kommer att kunna integreras med konsertlokalen för stora evenemang typ rockkonserter och dylikt. Den har då plats för ca 1100 personer stående. 

Studioscenen, som tar ca 250 pers sittande, har utskjutbara gradänger och kan användas för lokala teaterföreningar och musikgrupper och tjänstgöra som aula till huset. 

Den stora salen kan även användas för arenaföreställningar med gradängerna från studiolokalen. 

Ju mer jag blir involverad i denna satsning desto mer övertygad blir jag om att bättre förutsättningar inte finns när huvuddelen av lokalen redan finns här.

Arvika har ju sen tidigare visat sig utåt med stora evenemang som musikhögskolan lngesund och inte minst Arvikafestivalen. Förslaget är utarbetat utan kompromisser för att bli en av Sveriges modernaste teater- och konsertlokaler. 

Arkitekturen kommer att bli av modem industriarkitektur med synliga betongpelare, stålkonstruktioner och glas i kombination med harmoniska proportioner. Modern ljud-, ljus- och scenteknik kommer att göra lokalen ändamålsenlig för varierande uppsättningar. 

Area tillbyggnad 

Entrébyggnad 340 kvm 

Brygga till befintlig del 40kvm 

Bistro 360 kvm 

Tågvind 250 kvm 

Area Ombyggnad 

Plan 1     470 kvm 

Plan 2     1980 kvm 

Plan 3      840 kvm  Kontakt

Norum Arkitektstudio

Arkitekt SAR/MSA Kennet Norum

Adress

Hungviksudde 1
Västra Hungvik
671 95 Klässbol


Tel: 0570 104 73
Mobil: ‭070 649 08 93‬
Mail: kennet@norum.se